Suomalainen SUNSTORM -instrumentti tähtää valtiksi maailman avaruusmarkkinoille

Auringon roihupurkauksia tähystävä röntgenspektrometri ja sitä testaava satelliitti ovat avaamassa Suomen avaruusteknologialle uutta aluetta. Hanke esiteltiin tänään lehdistölle Ilmatieteen laitoksella Kumpulassa.

Uutta SUNSTORM-instrumenttia testaava SUNSTORM 1 -satelliitti aiotaan saada valmiiksi ensi vuonna ja laukaista avaruuteen 2021.

Satelliitin toteuttajina ovat suomalaiset Isaware- ja Reaktor Space Lab -startup-yritykset ja mukana projektissa on useita muitakin suomalaisyrityksiä ja -toimijoita.

"SUNSTORM 1 on Suomelle ensimmäinen askel korkeatasoisen operatiivisen avaruusteknologian käyttöönotossa", kertoo Juhani Huovelin Helsingin yliopistosta ja Isaware-yrityksestä Tähdet ja avaruus -lehdelle.

"Tiedeinstrumenttien kaupallinen hyödyntäminen on Suomessa ollut aika marginaalista. Yleensä on oltu niin kaukana kaupallisista sovelluksista, että yrityksillä ei riitä ponnistusvoimaa eikä halua viedä niitä eteenpäin kaupallisella tasolla", hän jatkaa.

SUNSTORM 1 on 2U-koon nanosatelliitti, jolla demonstroidaan teknologian toimivuutta.

Tämän jälkeen hieman kehittyneempi ja säteilykestoisempi versio röntgenspektrometristä on tarkoitus lastata ESA:n Lagrangen 5 -pisteeseen sijoitettavaan aurinkoluotaimeen sekä mahdollisesti myös Nasan aurinkoluotaimeen.

Entistä tarkemmat ja kattavammat havainnot Auringon purkauksista mahdollistavat nykyistä paremman avaruussään ennustamisen.

Demoversiossaan hieman yli puolen kilon ja lopullisessa versiossaan alle kahden kilon massainen instrumentti on tarkoitus saada halvaksi, tarkaksi ja käyttövarmaksi perusinstrumentiksi, jota myydään kansainvälisesti. Tähän mennessä laitteeseen on ollut kiinnostusta esimerkiksi Yhdysvalloista ja Intiasta.