Starlink-internetsatelliitit piirsivät viiruja CTIO-observatorion havaintoihin

SpaceX-yhtiö on parhaillaan rakentamassa satelliittien kautta toimivaa internetiä. Tutkijoiden pelot satelliittiparvien vaikutuksista tähtitieteeseen saivat uutta pontta, kun Starlink-satelliitit häiritsivät hiljattain CTIO-observatorion havaintoja.

"Olen järkyttynyt. Suuri määrä Starlink-satelliitteja ylitti taivaamme tänään", kertoo Clara Martinez-Vazquez Chilessä sijaitsevasta CTIO-observatoriosta. 

Martinez-Vazquezin mukaan 19 satelliittia vaikutti todella ikävästi havaintojen tekoon.

"Starlink-satelliittien kulkue kesti yli 5 minuuttia."

Starlink-satelliitit kuuluvat SpaceX-yhtiölle, joka on parhaillaan rakentamassa satelliittien kautta toimivaa internetiä. Marraskuussa laukaistujen 60 satelliitin myötä Starlink-järjestelmään kuuluu nyt jo 120 satelliittia.

Varsinainen pelko liittyy kuitenkin siihen, että SpaceX-yhtiölle on annettu lupa lähettää 12 000 satelliittia maapallon kattavan verkon rakentamiseksi. Yleinen näkemys on, että SpaceX-yhtiöllä on myös kyky ja halu lähettää näin monta satelliittia planeettamme kiertoradalle.

Lokakuussa SpaceX haki lupaa vielä 30 000 lisäsatelliitin laukaisemiseen, joten määrä voi nousta jopa 42 000 satelliittiin. Tämä on noin viisi kertaa enemmän kuin paljain silmin voi nähdä tähtiä yötaivaalla.

Lisääntyvien satelliittien lukumäärä ei jäisi edes tähän, sillä myös muut yhtiöt ja maat haaveilevat omien satelliittiarmadojen rakentamisesta. Tällä hetkellä ei ole myöskään säännöstöä, joka määräisi miten kirkkaita satelliitit saavat olla.

Tutkijoiden onneksi Starlink-satelliittien kirkkaus pienenee, kun ne ehtivät nousta lopullisille kiertoradoilleen. Lisäksi keskellä yötä, kun Aurinko on tarpeeksi alhaalla horisontin alapuolella, satelliitit ovat Maan varjossa eikä niitä näy.

SpaceX on kertonut työskentelevänsä sen eteen, että uusista satelliiteista olisi mahdollisimman vähän haittaa.

Aiheesta lisää AURA (englanniksi)