Falcon 9 -raketti matkalla avaruuteen. Kuva SpaceX

SpaceX-yhtiön käänteentekevä raketti on valmis lentämään uudestaan

Ensimmäistä kertaa historiassa suuri, avaruudessa käynyt raketti on valmiina uuteen lentoon.

Joulukuun lopulla Falcon 9 -raketin ensimmäinen vaihe kävi noin 200 kilometrin korkeudessa, jarrutti sitten vauhtiaan ja palasi takaisin Maan pinnalle. Laskeutumisen jälkeen tehdyissä tutkimuksissa raketista ei löytynyt vaurioita, joten se on valmis toiseen laukaisuun.

SpaceX-yhtiön perustajan Elon Muskin mukaan näin ei kuitenkaan välttämättä tule tapahtumaan. Koska kyseessä on ensimmäinen onnistuneen paluun tehnyt raketti, Musk on miettinyt myös sen museoimista.

Kunhan uusi teknologia saadaan rutiininomaiseen käyttöön, se tekee kaikista muista kantoraketeista vanhanaikaisia. Ensimmäisen rakettivaiheen uudelleenkäyttö pudottaa avaruuslentojen kustannukset noin kolmasosaan. Kertakäyttöiset raketit eivät pysty kilpailemaan uudelleenkäytettävien kanssa hinnassa.

Elon Muskin pitkän tähtäimen tavoite on rakentaa uudelleenkäytettävä avaruusalus, joka pystyisi kuljettamaan kymmeniä ihmisiä kerralla Marsiin. Mars Colonial Transporter -nimellä kulkevan aluksen alustavat suunnitelmat todennäköisesti julkaistaan tämän vuoden kuluessa.

Aiheesta lisää cnet.com (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto