SpaceX testasi raskaan rakettinsa moottoreita laukaisun edellä

Valmiiksi kokoonpannun Falcon Heavy -raketin moottoreja koekäytettiin eilen laukaisualustalla Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa. Kantorakettimalli on nyt valmiina ensilentoonsa.

"Falcon Heavyn koekäyttö tänä aamuna onnistui hyvin. Sai aikaan melkoisen ukkoshuipun höyryä. Laukaisu suurin piirtein viikon sisällä", twiittasi SpaceX-yhtiön perustaja Elon Musk.

Musk julkisti Falcon Heavy -raketin suunnitelman vuonna 2011. Tuolloin ensilento oli tähtäimessä jo 2013. Aluksen kehitys osoittautui kuitenkin odotettua vaativammaksi. Projektia hidastivat myös ongelmat yhtiön nykyisen Falcon 9 -raketin kanssa.

Kun 70 metriä pitkä Falcon Heavy lentää, se on kaikkein raskain käytössä oleva raketti. Alus pystyy viemään matalalle radalle 63 800 kilon kuorman, mikäli sen ensimmäisen vaiheen kolmeen rakettiyksikköön ei jätetä polttoainevarastoa laskeutumista varten.

SpaceX aikoo kuitenkin palauttaa kaikki ensimmäisen vaiheen rakettiyksiköt hallitusti maan pinnalle uudelleenkäyttöä varten. Tämä vähentää raketin hyötykuormaa.

Musk on varovainen odotuksissaan pian tapahtuvasta ensilennosta. "Falcon Heavyyn liittyy paljon riskejä. On todella suuri todennäköisyys, ettei alus selviä radalle saakka", hän sanoo.

Jos lento kuitenkin menee nappiin, Falcon Heavyn rahtina avaruuteen päätyy Muskin oma Tesla Roadster -auto. Tarkoituksena on saada autolle siinä määrin nopeutta, että se päätyisi kiertämään Aurinkoa suurin piirtein Marsin etäisyydelle.

Aiheesta lisää SpaceFlightNow (englanniksi)