SpaceX selvitti rakettinsa räjähdyksen syyn

Yhtiön mukaan Falcon 9 -raketin räjähdys viime syyskuussa tehdyssä moottoritestissä johtui heliumtankin ongelmasta. Vika on korjattu ja SpaceX aikoo jatkaa lentojaan sunnuntaina.

"Tutkijat kävivät läpi yli 3 000 kanavaa video- ja telemetriadataa, jotka kattoivat tapahtumien hyvin lyhyen aikavälin", kertoo SpaceX tiedotteessaan.

Yhtiö uskoo ongelman olleen yhdessä kolmesta heliumsäiliöstä, jotka sijaitsevat raketin toisen vaiheen nestemäisen hapen säiliön sisällä. Happea näytti jäätyneen heliumtankin pinnalle tai sen läheisyyteen, mikä sai hapen syttymään ja edelleen johtamaan räjähdykseen.

"Tutkijat määrittivät, että heliumin lastauslämpötila oli riittävän kylmä muodostaakseen kiinteää happea. Tämä lisää hapen ansaan jäämisen mahdollisuutta ja myös kitkasyttymisen todennäköisyyttä", SpaceX sanoo.

SpaceX:n Cape Canaveralin laukaisualusta vaurioitui pahasti syyskuun räjähdyksessä, eikä vielä ole tietoa milloin yhtiö jatkaa sieltä lentojaan. Sunnuntaiksi tähdätty laukaisu lähtee matkaan Vandenbergin sotilastukikohdasta Los Angelesin lähistöltä. Kiertoradalle nousee tällöin kymmenen puhelinten linkkiasemina toimivaa Iridium NEXT -satellittia.

Aiheesta lisää Spaceflight Now (englanniksi)