SpaceX aikoo aloittaa Mars-aluksen lentotestit ensi vuonna

Elon Muskin mukaan SpaceX:n seuraava avaruusalus saattaa olla vuoden päästä valmis koelentoihin. Tulevaisuudessa BFR-raketin on määrä viedä ihmisiä Kuuhun ja Marsiin.

"Olemme rakentamassa ensimmäistä planeettojen välistä alusta juuri nyt ja uskon, että kykenemme tekemään lyhyitä ylös-ja-alas-lentoja seuraavan vuoden ensipuoliskolla", SpaceX:n toimitusjohtaja Musk kertoi sunnuntaina SXSW-festivaalilla Texasin Austinissa.

BFR-alus on kaksivaiheinen täysin uudelleenkäytettävä kantorakettijärjestelmä. Ylempi vaihe toimii kuljetusaluksena, jossa hyötykuorma ja ihmiset matkustavat.

Testit alkaisivat Muskin mukaan ylempänä vaiheena toimivan aluksen "hyppytesteillä". Tällä hän tarkoittaa lyhyitä lentoja, joissa alus nousee useita kilometrejä ylös ja palaa hallitusti takaisin. Vähitellen korkeutta olisi tarkoitus nostaa.

Kiertoradalle pääsemiseen tarvitaan myös alempi vaihe, jonka testilennot alkavat myöhemmin.

Koko BFR-järjestelmä voisi päästä täysimittaisiin testeihin 3–4 vuoden päästä.

Musk kertoo ylemmän vaiheen ilmajarrutuksen olevan hankalampi, kun alus palaa matalaa kiertorataa kauempaa. Tällöin sen täytyy kyetä kestämään rakettihyppyihin verrattuna paljon suurempia lämpötiloja ja rasitusta.

Muskin visioissa BFR vie ihmisiä Marsiin 2020-luvun alkupuoliskolla.

Nasan suunnitelmissa taas Kuu on vuorossa ennen punaista planeettaa. Muskin mukaan alus olisi hyödynnettävissä astronauttien viemiseksi myös kiertolaisemme pinnalle. 

Aiheesta lisää Spaceflight Now (englanniksi)