Sentinel-5P-ympäristösatelliitti pääsee avaruuteen perjantaina

Euroopan avaruusjärjestö ESA valmistautuu ilmakehän mittauksiin erikoistuneen Sentinel-5P-satelliitin laukaisuun. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, venäläisraketti Rokot starttaa Plesetskistä satelliitti kyydissään perjantaina kello 12.27 Suomen aikaa.

Matkaan lähtevä satelliitti on osa ESAn ja Euroopan komission Copernicus-ohjelmaa, joka koostuu ympäristön tilaa tutkivista satelliiteista. Sentinel-5 Precursor on omistettu ilmakehän ja etenkin ilmansaasteiden tutkmiseen.

Satelliitin tärkein tiedeinstrumentti on nimeltään Tropomi. Se kartoittaa useiden eri kaasujen, kuten typpidioksidin, otsonin, formaldehydin, metaanin ja hiilimonoksidin pitoisuuksia ilmakehässä.

Tropomi pystyy kartoittamaan koko maapallon kerran vuorokaudessa 2 600 kilometriä leveän havaintokaistansa ansiosta. Erotuskyky globaalissa kartassa on parhaimmillaan 3,5 x 7,0 kilometriä, mikä riittää hyvin kaupunkien päästöjen seurantaan.

Satelliitin tuottama mittausaineisto on vapaasti kaikkien saatavilla. Sen odotetaan antavan lisää tietoa ympäristön tilan muutoksista.

Massaltaan 900-kiloinen Sentinel-5P laukaistaan aurinkosynkroniselle radalle 824 kilometrin korkeuteen. Satelliitin suunniteltu toiminta-aika on seitsemän vuotta. Sen seuraaja, Sentinel-5, on määrä laukaista vuonna 2021.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)