Satelliittiverkosto voisi paljastaa koko maailmasta metsäpalot 15 minuutissa

Nasan JPL-laboratoriossa on suunniteltu satelliiteihin asennettava metsäpalojen hälytysjärjestelmä.

200 satelliittiin asennettava laitteistoverkko pystyisi löytämään  10-15 metrin läpimittaiset metsäpalot keskimäärin 15 minuutissa kaikkialta maailmassa.

"Tarvitsemme ison satelliittilaivaston ja sen vuoksi satelliittien täytyisi todennäköisesti olla kaupallisia", arvioi FireSatin tekninen koordinaattori Arthur Lane.

"Tällä hetkellä meillä on ohjelmisto valmiina, kamerat valmiina ja satelliittien sisäisen prosessoinnin on osoitettu toimivan. Kriittistä on, että saamme laitteet sopivilla radoilla oleviin satelliitteihin oikeassa aikataulussa."

Lanen mukaan metsäpalojen suhteen tärkeää on nopea havainnointi ja reagointi, jotta palot saadaan sammutettua ennen kuin ne kasvavat katastrofaalisiksi.

Havainnot tehtäisiin 4 mikrometrin aallonpituuksilla. Järjestelmä soveltuisi metsäpalojen lisäksi esimerkiksi öljypäästöjen, räjähdysten ja tulivuorenpurkausten havaitsemiseen. Yksittäisen satelliittiin asennettavan laitteen on tarkoitus olla massaltaan alle 2 kiloa ja kuluttaa alle 10 wattia tehoa.

Projekti kerää parhaillaan rahaa Kickstarter-sivustolla. Kickstarter-rahoituksen tarkoituksena on päästä osoittamaan, että teknologia toimii käytännössä. Demonstraatio pystytään tekemään lentokonemittauksilla. Hankkeen alkuvaiheeseeen haetaan vain 260 000 euroa.

Parhaillaan on suunnitteilla useita kaupallisia satelliittilaivastoja, jotka voisivat soveltua projektille. Eräs sellaisista on OneWeb-tietoliikennesatelliittihanke.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)