Saavutus kone-oppimisessa avaruusasemalla – robotti liikkui ilman stereonäköä

Kansainvälisen ISS-avaruusaseman sisätiloihin viety robotti on opetellut arvioimaan etäisyyksiä vain toisella kamerallaan. Tämä on yksi askel eteenpäin aidosti itsenäisten avaruusteknologioiden kehittämisessä, sanoo Leopold Summerer Euroopan avaruusjärjestö ESAsta. 

Roboteilta etäisyyksien määrittäminen yhdellä silmällä ei ole onnistunut, vaikka ihmisille se ei tuota vaikeuksia. Ero tulee siitä, että ihminen tuntee kohteen, jota hän katsoo.

Jos katsomme esimerkisi autoa, tiedämme sen koon ja voimme käyttää sitä etäisyyden arviointiin, kertoo Guido de Croon Delftin teknologisesta yliopistosta. "Mutta jos kohteita ei ole ennestään tavattu, on matemaattinen mahdottomuus määrittää etäisyyksiä kohteisiin yksittäisessä kuvassa", hän jatkaa.

Niinpä ESAn luotsaaman projektin tutkijat sallivat keilapallon kokoisen Spheres-robotin ensin opetella ympäristöään avaruusaseman sisätiloissa kahden kameran antamalla stereonäöllä. Sitten laiteen toinen kamera sammutettiin.

Vaikka haastetta vaikeutti asemalla valitseva painottomuus – jossa Spheres liikutteli itseään hiilidioksidisuihkujen avulla se palautui menestyksekkäästi toisen silmänsä menetyksestä ja onnistui jatkamaan itsenäistä navigointia sisätiloissa.

"Oli todella jännittävää nähdä robotin käyttävän ensi kertaa edistyksellisiä tekoälykeinoja oppimiseen avaruudessa", Dario Izzo ESAsta sanoo. Hän on erityisen tyytyväinen Spheresin läpäistyä kokeensa. "Olemme työskennelleet tätä tavoitetta kohti viiden vuoden ajan."

Aiheesta lisä ESA (englanniksi)