Nasan uusi jättiraketti asettui laukaisupaikalle

Yhdysvaltojen kuuraketti rullasi tänään laukaisupaikalleen. Tuleva lento on alkusoitto tämän vuosituhannen ensimmäiselle miehitetylle kuumatkalle.

Tänään perjantaina Nasan ensimmäinen SLS-raketti ja Orion-kapseli siirrettiin Kennedyn avaruuskeskuksen kokoamishallista 6,4 kilometrin päässä olevalle laukaisupaikalle. Hidas ja varovainen matka kesti 11 tuntia.

Space Launch System eli lyhyemmin SLS-raketti on Nasan upouusi kuuraketti. Massiivisen raketin on tarkoitus lähteä toukokuussa kohti Kuuta.

Raketin nokassa on Orion-alus, johon mahtuu enimmillään kuusi astronauttia. Tulevalla kuulennolla alusta vasta testataan, joten se matkaa ilman miehistöä Kuun kiertoradalle ja takaisin maapallolle.

Kyse on erittäin massiivisesta raketista, sillä kaksikko on yhteensä 98 metriä korkea. Se on siis korkeampi kuin esimerkiksi Vapaudenpatsas, mutta hieman pienempi kuin vanha Saturn V -kuuraketti.

Nasan virallisissa suunnitelmissa miehitetty Kuun ohilento tapahtuu vuonna 2024 ja Kuuhun laskeutuminen aikaisintaan vuonna 2025. Tällöin Kuussa saattaa ensimmäistä kertaa kävellä myös nainen ja ei-valkoinen ihminen.