Nasa otti askeleen ydinvoimalla toimivan moottorin kehittämiseksi

Nasa haluaa käyttöönsä ydinvoimalla toimivan avaruusaluksen. Avaruusjärjestön visiossa alus voisi tulevaisuudessa kuljettaa astronautteja muun muassa Marsiin.

Nasan pitkän tähtäimen tavoitteena on tehdä aurinkokunnassa matkustamisesta helpompaa. Tämän suunnitelman hengessä avaruusjärjestö on jo pitkään pyrkinyt rakentamaan uusia, seuraavan sukupolven moottoreita.

Hiljattain Nasa solmi 16 miljoonan euron sopimuksen BWX Technologies -yrityksen kanssa ydinvoimalla toimivien moottorien kehittämisestä.

"Laajentuessamme aurinkokuntaan ydinvoimalla toimiva propulsio saattaa tarjota ainoan mahdollisen teknologian levittää ihmisen läsnäolo Marsin pinnalle ja vieläkin kaukaisempiin maailmoihin", uskoo Sonny Mitchell Nasasta.

Kyseessä ovat vasta ensimmäiset askeleet ydinvoiman valjastamiseksi avaruusmatkailua varten, mutta toimiessaan se tarjoaisi huomattavia etuja nykyisin käytössä oleviin raketteihin nähden.

Ydinvoiman avulla matka-aika punaiselle planeetalle voi lyhentyä kuudesta kuukaudesta neljään. Se myös vähentäisi merkittävästi avaruusaluksen massaa ja näin mahdollistaisi suuremman hyötykuorman.

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun ydinvoimaa suunnitellaan käytettäväksi raketeissa. Esimerkiksi vuosina 1955-1972 Yhdysvallat tutki asiaa laajalti, mutta tutkimuksesta luovuttiin kun suunnitelma miehitetystä marslennosta joutui hyllytetyksi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)