Kiina laukaisi voimakkaan Pitkä marssi 5 -raketin

Pitkä marssi 5 -kantoraketti laukaistiin eilen onnistuneesti ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen. Lento on merkittävä askel Kiinan tulevien suurten avaruushankkeiden, kuten marsluotaimen ja oman avaruusaseman kannalta.

Eilen Kiina saatteli matkaan yhden maailman voimakkaimmista raketeista. Yli miljoona ihmistä katsoi suoraa lähetystä Pitkä marssi 5 -raketin noususta taivaalle.

Kyseessä oli vasta kolmas tämän rakettimallin laukaisu. Ensimmäinen Pitkä marssi 5:n lento vuonna 2016 onnistui, mutta seuraavana vuonna laukaistu toinen raketti ei ollut yhtä onnekas, sillä se vikaantui pian lähdön jälkeen. Siksi Kiina joutui käyttämään yli kaksi vuotta teknologian parantamiseen.

"Reilun kahden vuoden aikana tutkimustiimimme on ratkaissut moottoriongelman ja lisännyt raketin toimintavarmuutta", toteaa Wang Jue CALTista.

Pitkä marssi 5 on vaikuttavat 57 metriä pitkä ja laukaisumassaltaan 867 tonnia. Kantorakettien raskaassa sarjassa se on lähellä Delta IV Heavyn suorituskykyä. Nykyään käytössä olevista kantoraketeista ainoastaan Falcon Heavy on selvästi suorituskykyisempi.  

Kiinalaisraketti pystyy kuljettamaan matalalle radalle noin 25 tonnin kuorman tai 14 tonnia geostationaariradan siirtymäradalle. Kuun etäisyydelle sillä pystytään viemään noin 8 tonnia rahtia.

Kiinan avaruustoiminnan kannalta onnistuminen oli erittäin tärkeää. Ison hyötykuorman kuljettava kantoraketti on tarpeen useissa tulevissa hankkeissa kuten marsluotaimessa, Kuun näytteenhakulennossa sekä kiinalaisen miehitetyn avaruusaseman rakentamisessa.

Raketin aiempi epäonnistuminen hidasti merkittävästi ainakin Kuun näytteenhakua, sillä alkujaan se oli suunniteltu jo vuodelle 2017.

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)