Kiina laukaisee näytteenhakulennon Kuuhun vuoden lopussa

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Chang'e 5 -luotain tuo Maahan ensimmäiset kuunäytteet neljään vuosikymmeneen. Kiinan tähtäimessä on myös kolme muuta kuulentoa.

Chang'e 5 -luotain koostuu neljästä erillisistä yksiköstä: kiertäjästä, laskeutujasta, nousijasta ja palauttajasta. Niiden täytyy suorittaa keskenään useita koreografioita ennen kuin kuuainesta saadaan Maahan saakka.

Kun alus saapuu Kuun kiertoradalle, se jakautuu kahteen osaan. Toinen laskeutuu alas ja toinen jää kiertämään Kuuta.

Kuun pinnalla laskeutuja kerää näytteitä nousijan säiliöön. Tämän jälkeen nousija laukaisee itsensä takaisin ylös ja telakoituu kiertoradalle jääneen yksikön kanssa.

Seuraavaksi nousija siirtää näytteet palauttajaan, joka lähtee maapalloa kohti yhdessä kiertäjän kanssa. Useiden tuhansien kilometrien päässä maapallosta palauttaja eroaa kiertäjästä ja laskeutuu Maahan.

Jos lento sujuu suunnitellusti, Kuusta saadaan näytteitä maanpinnalle ensi kertaa sitten Neuvostoliiton Luna 24 -lennon vuonna 1976.

Kiinan aikeet kiertolaisemme suhteen eivät lopu tähän. Seuraava luotain, Chang'e 4, on tarkoitus laukaista matkaan vuonna 2018. Se yrittää kaikkien aikojen ensimmäistä laskua Kuun kääntöpuolelle. Lisäksi Kiinalla on tähtäimessä laskeutumiset Kuun navoille.

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)