Intia kokeili satelliitin tuhoamista ohjuksella

Intia kertoo tehneensä satelliitin tuhoamiskokeen. Ohjus laukaistiin sotilastukikohdasta Bengalinlahdelta ja sen kohteena oli hyvin matalalla radalla ollut intialaissatelliitti.

"Tähän mennessä vain kolmella valtiolla maailmassa – Yhdysvalloilla, Venäjällä ja Kiinalla – on ollut kyky tällaiseen. Tänään Intiasta on tullut neljäs maa, jolla on avaruusvallan status", sanoo Intian pääministeri Narendra Modi.

Shakti-nimisessä kokeessa ohjuksen kerrotaan lentäneen noin 300 kilometrin matka kolmessa minuutissa ennen törmäystä. Kyseessä on ohjustyyppi, joka on kehitetty ballististen mannertenvälisten ohjusten torjuntaan.

Intian mukaan koe tehtiin niin matalalla radalla, että kaikki siitä syntynyt avaruusromu poistuu luonnollisesti kiertoradalta jo muutaman viikon kuluessa.

Intia myös puolustautuu, että kansainväliset sopimukset kieltävät vain avaruuteen sijoitetut aseet, eivät tällaisia maanpinnalta laukaistavia.

Satelliittien tuhoamiskokeilla on avaruusyhteisössä paha maine.

Tammikuussa 2007 Kiina teki vastaavan kokeen 865 kilometrin korkeudessa. Räjähdys loi tuhansia uusia avaruusromun kappaleita, jotka pysyvät kiertoradalla useita vuosikymmeniä.

Jälkeenpäin tuli ilmi, että kiinalaisasiantuntijat olivat varoittaneet sotilasviranomaisia kohdesatelliitin edesvastuuttomasta valinnasta, mutta heitä ei kuunneltu. Koe nosti muutenkin ruuhkaisella ratakorkeudella avaruusromun määrää noin kolmanneksella .

Kiinan koe oli todennäköisesti kiireessä valmisteltu vastaus Yhdysvaltojen joulukuussa 2006 tekemään tiedustelusatelliitin tuhoamiskokeeseen.

Aiheesta lisää Intian ulkoministeriö (englanniksi)