Ensimmäinen suomalaissatelliitti tuhoutuu ensi yönä

Pala Suomen avaruushistoriaa tulee hyvin pian höyrystymään ja muuttumaan tähdenlennoksi. Aalto-2-satelliitin ennustetaan iskeytyvän Maan ilmakehään yöllä.

Ensimmäinen avaruuteen päässyt suomalaisvalmisteinen satelliitti tuhoutuu lähitunteina. Aalto-2 törmää Maan ilmakehään keskiviikon ja torstain välisenä yönä, arviolta kello 0.51 Suomen aikaa.

”Kun ratakorkeus on alle 200 kilometriä, kestää syöksyminen ilmakehään enää noin vuorokauden. Aalto-2:n kohdalla tämä rajapyykki oli tiistai-iltana”, kertoo Jaan Praks Aalto-yliopistosta.

Vain kahden kilogramman painoinen Aalto-2 on niin pieni, että se tuhoutuu täysin syöksyessään suurella nopeudella ilmakehään. Paineaallon aiheuttama kuumennus höyrystää satelliitin, ja tuhoutuminen synnyttää taivaalle tähdenlennon.

Aalto-2 rakennettiin Aalto-yliopistossa ja vapautettiin Maan kiertoradalle Kansainväliseltä avaruusasemalta vuonna 2017.

Luotain kärsi lähes heti alusta alkaen teknisistä ongelmista ja yhteys satelliittiin menetettiin pian sen jälkeen, kun se oli vapautettu avaruuteen. Praksin mukaan projekti silti opetti Aalto-yliopiston satelliittitiimille paljon.

Samana vuonna avaruusmatkansa aloittanut Aalto-1 on sen sijaan toiminut suunnitelmien mukaan. Kaikista sen tutkimuslaitteista on saatu kiinnostavaa dataa.

Aiheesta lisää Aalto-yliopisto