Ensimmäinen laite Suomen avaruusalusrekisteriin: Aalto-1-satelliitti laukaistaan juhannusaattona

Juhannusaattona tehdään todennäköisesti suomalaista avaruushistoriaa. Aalto-1-satelliitti on tarkoitus laukaista perjantaina avaruuteen. Kyseessä on ensimmäinen Suomen avaruusalusrekisteriin kirjattava satelliitti.

Aalto-1 on opiskelijoiden suunnittelema ja rakentama minisatelliitti, jonka päätarkoitus on opetuksellinen. Aikaisemmin eivät opiskelijat ole päässeet Suomessa tekemään itse avaruuslaitetta.

Satelliitti on silti kunnianhimoinen, sillä se toimii uuden teknologian testausalustana. Aalto-1:n hyötykuormana ovat maailman pienin kuvaava spektrometri, hiukkassäteilyolosuhteita Maan matalalla kiertoradalla kartoittava mittalaite sekä plasmajarru.

Nämä kaikki ovat Suomessa kehitettyä uutta teknologiaa. Etenkin plasmajarrua on kuvailtu vallankumoukselliseksi. Sen tavoitteena on vähentää avaruusromun määrää kustannustehokkaasti.

"Romun määrä kasvaa nopeasti. Joka viikko tapahtuu 13 000 läheltä piti -tilannetta. Tämä vaarantaa satelliittien hoitamia toimintoja kuten kommunikaatiota ja navigaatiota", selittää Minna Palmroth Helsingin yliopistosta.

"Osoitimme hiljattain, että muutaman kilon painoisella plasmajarrumoduulilla voidaan tuoda alas jopa 800 kilon painoinen satelliitti 850 kilometrin korkeudelta", kertoo Pekka Janhunen Ilmatieteen laitokselta.

Laukaisun suorittaa Intian avaruustutkimusorganisaatio ISRO omalla PSLV-raketillaan. Suomalaisten minisatelliitti on yksi monista raketin mukana matkaavista satelliiteista.

Aiheesta lisää Aalto-1