Eksoplaneettoja tähyävä TESS käänsi katseensa pohjoiselle taivaalle

Kuvattuaan vuoden ajan eteläistä taivasta Nasan satelliitti etsii nyt eksoplaneettoja pohjoiselta taivaanpuoliskolta.

Planeettoja tähtien ympäriltä etsivä TESS aloitti toimintansa viime vuoden heinäkuussa. Osa satelliitin havaitsemista kohteista on jo varmennettu eksoplaneetoiksi, mutta 850 planeettakandidaattia odottaa yhä vahvistusta maanpäällisiltä teleskoopeilta.

"TESSin ensimmäisen toimintavuoden tuottavuus on ylittänyt reilusti meidän optimistisimmat odotuksemme", sanoo George Ricker MIT-instituutista.

Satelliitti sai eteläisen taivaan kuvauksen purkkiin 18. heinäkuuta. Sitten TESS käänsi kameransa pohjoiseen. Kun pohjoinen havaintoalue on käyty läpi ensi vuonna, alus on kartoittanut yli kolme neljännestä taivaasta.

TESS havaitsee pienen notkahduksen tähden valossa, kun eksoplaneetta kulkee sen editse. Satelliitin päämääränä on löytää planeettoja nimenomaan meitä lähimmiltä, alle 300 valovuoden päässä sijaitsevilta tähdiltä.

Tällä hetkellä TESSin tiimi on keskittynyt löytämään parhaat kandidaatit jatkoseurantaan maanpäällisillä teleskoopeilla, kertoo Natalia Guerrero MIT-instituutista. Eksoplaneettaehdokkaaksi pääsyyn vaaditaan merkkejä kolmesta ylikulusta. Tämän päälle on vielä läpäistävä muutamia muita kriteerejä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)