Cygnus-alus laukaistiin Maan kiertoradalle Wallopsin avaruuskeskuksesta Virginiasta. Kuva Nasa / Bill Ingalls

Cygnus laukaistiin kohti Kansainvälistä avaruusasemaa

Kaupallinen avaruustoiminta otti harppauksen eteenpäin, kun Orbital Sciences Corporationin Antares-raketti kuljetti Cygnus-rahtialuksen Maata kiertävälle radalle 9. tammikuuta.

Rahtialus vie avaruusasemalle yli 1 200 kiloa tarvikkeita, kuten ruokaa, vaatteita ja tieteellisiä laitteita. Kyseessä on Cygnuksen ensimmäinen virallinen huoltolento Kansainväliselle avaruusasemalle. Alus teki onnistuneen koelennon asemalle jo viime vuoden syyskuussa.

Lähtöä jouduttiin viime hetkillä lykkäämään vuorokaudella, kun Auringossa tapahtui tiistaina suuri purkaus. Sen pelättiin voimistavan Maan lähiavaruuden hiukkassäteilyä, joka olisi voinut vahingoittaa aluksen laitteita.

Cygnus saapuu aseman lähettyville sunnuntaina. Alus napataan kiinni robottikäsivarrella ja siirretään Harmony-moduulin telakointiporttiin, johon kiinnittyneenä se pysyy helmikuun puoliväliin saakka. Sen jälkeen alus irrotetaan ja ohjataan tuhoutumaan Maan ilmakehässä Tyynenmeren yläpuolella.

Nasa on tehnyt Orbital-yhtiön kanssa sopimuksen vähintään kahdeksasta huoltolennosta. Toinen yksityisen yrityksen rahtialus, SpaceX-yhtiön Dragon, teki ensilentonsa avaruusasemalle lokakuussa 2012.

Laukaisusta ja Cygnuksen huoltolennosta lisää Nasan sivuilla (englanniksi)

 

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto