Avaruusromun keräimen testaus meni vikaan

Japanin yritys testata avaruusromua keräävää liekaa kiertoradalla on epäonnistunut. Kounotori 6 -niminen alus, josta liean piti vapautua, tuhoutui maanantaina Maan ilmakehässä.

Testin oli määrä alkaa sen jälkeen kun Kounotori-alus oli toimittanut rahtia Kansainväliselle avaruusasemalle. Alus irtautui asemasta toissa viikonloppuna. Suunnitelmana oli, että seuraavana tiistaina se olisi vapauttanut mukanaan matkanneen 700-metrisen liean.

Liekajärjestelmän tarkoituksena on hidastaa käytöstä poistuvan satelliitin vauhtia kiertoradalla. Näin romusatelliitin rata madaltuisi tavanomaista nopeammin ja se saataisiin pian tuhoutumaan planeettamme ilmakehässä. Tässä testissä tavoitteena oli vain avata lieka täyteen pituuteensa.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. Jo viime viikolla Japanin Ilmailu- ja avaruustutkimusvirasto JAXA kertoi ongelmista.

Aikaisin maanantaiaamuna alus paloi poroksi ilmakehässä ja JAXA myönsi yrityksen menneen mönkään.

"Me uskomme, ettei lieka vapautunut", selitti Koichi Inoue JAXAsta. "On taatusti pettymys lopettaa lento täyttämättä yhtä sen päätavoitteista."

Aiheesta lisää France24 (englanniksi)