Avaruusinternetin rakentaminen etenee - kaikki Starlink-satelliitit toimivat

SpaceX-yhtiön mukaan sen 60 uutta Starlink-satelliittia toimivat kaikki moitteettomasti. Satelliitit myös etääntyvät maapallosta korkeammille kiertoradoille, jonka ansiosta ne samalla himmenevät.

Viime kuussa Starlink-satelliitti-internetin ensimmäiset operatiiviset satelliitit pääsivät avaruuteen.

"Tällä hetkellä kaikki 60 satelliittia ovat levittäneet aurinkopaneelinsa onnistuneesti, tuottaneet energiaa ja kommunikoineet maa-asemiemme kanssa", SpaceX-yhtiön edustaja kertoo.

Yhtiön edustajan mukaan useimmat satelliitit ovat myös aloittaneet siirtymisensä lopulliselle radalleen. Alkujaan satelliitit asetettiin samalle ratatasolle noin 435 kilometrin korkeuteen. Vähitellen ne erkaantuvat toisistaan ja nousevat hieman korkeammalle, noin 550 kilometriin.

Kunnianhimoisen Starlink-projektin tavoitteena on keskittää suurin osa internetin tiedonsiirrosta avaruuteen nykyisten mannertenvälisten kaapeleiden sijaan. Etuna on nopea tietoliikenne ja hyvä käytettävyys mistä tahansa maailmassa. 

Niin tähtitieteilijöiden kuin tähtiharrastajienkin piirissä huolta on herättänyt tulevien satelliittien määrä. SpaceX:n maailmanlaajuiseen satelliittiparveen on tarkoitus saada 1 600 satelliittia 550 kilometrin korkeuteen.

Kriitikkojen mukaan satelliitit tulevat häiritsemään yötaivaan valokuvausta ja samalla tutkimusta. Esimerkiksi tähtitieteilijä Alex Parker pelkää, että tulevaisuudessa Starlink-satelliitteja voi olla näkyvissä paljain silmin enemmän kuin tähtiä.

SpaceX-yhtiö kertoo, että satelliittien havaittavuus on kuitenkin merkittävästi pienentynyt sen jälkeen, kun satelliitit ovat alkaneet nousta radallaan. Yhtiön mukaan aurinkopaneelit tulevat asettumaan satelliittien taakse, kun alukset suuntaavat antenninsa kohti maapalloa. Tämä tulee osaltaan vähentämään satelliittien kirkkautta.

Aiheesta lisää Space.com (englanniksi)