Australia perustaa oman avaruusjärjestön

Australia on päättänyt perustaa oman avaruusjärjestön. Päätöksestä tiedottaminen ajoitettiin Adelaidessa meneillään olevaan avaruustoimijoiden vuotuiseen päätapahtumaan, IAC-kongressiin.

"Australia tunnistaa vahvan avaruusteollisuuden edut", kommentoi maan opetusministeri Simon Birmingham IAC-kongressin avajaisissa. "Haluamme varmistaa, että saamme siitä kaiken hyödyn irti. Siksi olen iloinen voidessani kertoa, että hallitus on päättänyt perustaa avaruusjärjestön."

1960-luvulla Australian Woomera oli yksi maailman aktiivisimmista laukaisualueista. Maan ensimmäinen satelliitti laukaistiin sieltä 1967, mikä teki Australiasta maailman kolmannen satelliitin laukaisseen valtion. Australia tuki myös Apollo-lentoja tieteellisesti, mutta sitten osallistuminen avaruustoimintaan hiipui.

Viimeisen vuosikymmenen aikana maan panostus on jälleen kiihtynyt. Puhutaankin yleisesti Australian toisesta avaruusajasta. Oman avaruusjärjestön halutaan koordinoivan niin alan teollisuutta, tutkimustoimintaa kuin koulutusta.

Australian aktiivisuudesta kertoo myös rakenteilla oleva SKA-radioteleskooppi, josta tulee maailman suurin havaintoinstrumentti. SKA rakennetaan osin Australiaan, osin Etelä-Afrikkaan.

Suomi kuuluu valtioihin, joilla ei ole omaa avaruusjärjestöä. Suomi on ollut aktiivisesti mukana avaruustoiminnassa 1980-luvulta lähtien ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn täysjäsen vuodesta 1995. Tänä vuonna laukaistujen ensimmäisten suomalaissatelliittien myötä paine oman avaruusjärjestön perustamiselle on myös Suomessa entistä suurempi.

Aiheesta lisää Australian hallitus (englanniksi)