Aalto-2-satelliitin laukaisu viivästyy

Ensimmäisen suomalaisen satelliitin, Aalto-2:n lähtö Maata kiertävälle radalle on viivästynyt. Uusi laukaisupäivä ei ole vielä tiedossa, mutta arvioiden mukaan matkaan ei välttämättä päästä vielä ensi viikollakaan.

Aalto-2 oli laukaisukunnossa jo viime vuoden heinäkuussa ja laukaisunkin piti tapahtua vuoden 2016 lopulla. Vielä viime viikolla laukaisun ajateltiin tapahtuvan nyt perjantaina tai lauantaina Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Yhdysvalloissa.

Laukaisua edeltävissä testeissä havaittiin kuitenkin häiriö kantoraketin järjestelmissä. Ongelmien tarkkaa luonnetta ei ole kerrottu, mutta niiden ei uskota olevan suuria, joten matkaan luultavasti päästään suhteellisen pian.

Aalto-2 on noin kaksikiloinen minisatelliitti ja pääosin Aalto-yliopiston opiskelijoiden tekemä. Satelliitti on myös osa kansainvälistä QB50-tutkimushanketta. Projektin tehtävänä on tutkia termosfäärinä tunnettua Maan ilmakehän osaa.

Samalla kyydillä Aalto-2:n kanssa avaruuteen matkaa myös kymmeniä muita vastaavanlaisia nanosatelliitteja. Satelliitit viedään ensin Kansainväliselle avaruusasemalle, josta ne vapautetaan maapalloa kiertävälle radalle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)