Aalto-1-satelliitti laukaistiin matkaan

[Päivitetty kello 14.40] Aalto-1-satelliitti lähetettiin matkaan onnistuneesti kello 6.59 Suomen aikaa perjantaiaamuna. Suomalaissatelliitti lensi avaruuteen intialaisen PSLV-kantoraketin kyydissä 30 muun satelliitin kanssa.

Päähyötykuorman jälkeen kyydissä olevat nanosatelliitit irrotettiin rakettivaiheesta kiertoradalle 17-23 minuuttia laukaisun startin jälkeen. Laukaisun videon voi katsoa uusintana tästä linkistä.

Suomalaissatelliitin lähettämä majakkasignaali vastaanotettiin perjantaina iltapäivällä ja kaikki näyttää tähän mennessä sujuneen onnistuneesti. Satelliitin tämänhetkisen sijainnin maailmankartalle projisoituna näkee tästä.

"Aalto-1-satelliitti on Aalto-2:ta monimutkaisempi, mutta sitä on myös testattu paljon Aalto-2:ta kauemmin", kommentoi satelliittiprojektia johtava Jaan Praks ennen laukaisua. "Aalto-1:n kiertorata on lisäksi paljon lähempänä Otaniemen maa-asemaa kuin Aalto-2:n, mikä helpottaa sen operointia huomattavasti."

Kyseessä on nanosatelliitti, joka on kooltaan karkeasti 10 x 10 x 34 senttimetriä ja massaltaan noin 4 kiloa. Sillä on sisällään kolme hyötykuormaa. Ne ovat lukuisilla aallonpituuksilla kuvaava kamera, avaruusympäristön säteilyilmaisin sekä satelliitin pudottamiseen suunniteltu plasmajarru.

Satelliitin suunnittelu alkoi jo 2010, mutta lukuisten lykkäysten ja kantoraketin vaihtamisen vuoksi laukaisu tehtiin vasta nyt. Aalto-1:n toiminta-ajaksi toivotaan jopa 2 vuotta.

Tietoa laukaisusta Aalto-1-sivustolla