Vyötäröltään leveät tähdet viskaavat planeettansa menemään

Tähtitietelijät ovat huomanneet, että eksoplaneettajärjestelmiä on kahta tyyppiä: sellaisia, joilla planeettoja on useita, ja sellaisia, joilla niitä on vain yksi

Yhden planeetan aurinkokuntien on ajateltu saattavan olla vain näennäisesti autioita. Havaitsemme sen planeetan, jonka rata sattuu kulkemaan tähden edestä, mutta emme muita.

Nyt Christopher Spalding ja Konstantin Batygin Caltechista ehdottavat, että yksiplaneettaisuus voi olla todellista. Heidän mukaansa syynä olisivat tähdet, joiden nopea pyörimisvauhti saa ne leviämään keskeltä. Tällaisen tähden epätasainen painovoimakenttä siivoaisi planeettoja pois aurinkokunnasta.

Tutkijakaksikon mukaan erityisesti sisimmät kiertolaiset olisivat herkkiä saamaan lähtöpassit. Vaatimuksena kuitenkin on, että planeettojen ratatason on oltava tähden ratatasoon nähden kallellaan. Muuten autioittava kehitys ei pääse alulle.

Ulkoratojen suurten planeettojen painovoimahäirintä voi olla mukana juonessa, ja tapahtumaketju saattaa ruokkia itseään. "Prosessi ei pelkästään pistä ratoja epäjärjestykseen, vaan se pistää ne epäjärjestykseen niin, että planetaariset radat vuorovaikuttavat keskenään epävakauttavasti", Spalding sanoo.

Tutkijaduo testasi malliaan Kepler-11-järjestelmään, jonka kuusi kiertolaista ovat siististi samassa tasossa tähden kanssa. Kun simulaatiossa tähteä kallistettiin hiukan ja pantiin pyörimään nopeammin, miljoonan vuoden kuluttua kahdesta viiteen planeettaa oli kadonnut aurinkokunnasta.

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)