Vastikään löydetty planeetta on monia tähtiä kuumempi

Kuumalla kaasujättiläisellä vallitsevat äärimmäiset olosuhteet. KELT-9b-planeetan pintakerrosten arvioidaan olevan 4300 celsiusasteen lämpötilassa eli vain 1200 astetta Auringon pintaa viileämpiä.

"Tämä on planeetta vain tyypillisen massaan perustuvan luokittelun perusteella", kuvailee Scott Gaudi Ohion osavaltion yliopistosta. "Sen kaasukehä on lähes varmasti erilainen kuin olemme koskaan nähneet johtuen sen päiväpuolen lämpötilasta."

Planeetta on lukkiutunut kääntämään toisen puolensa jatkuvasti tähteä kohden. Korkean lämpötilan vuoksi jotkin molekyylit, kuten vesi, hiilidioksidi ja metaani, eivät pysty muodostumaan päiväpuolella. Yöpuolen olosuhteet ovat toistaiseksi arvoitus, koska niitä ei pystytä mallintamaan luotettavasti.

KELT-9b on massaltaan 2,8-kertainen Jupiteriin verrattuna, mutta kuumuutensa vuoksi tiheydeltään vain puolet Jupiterista. Planeetta kiertää emotähteään vain 1,5 Maan vuorokauden välein.

Tähden ultraviolettisäteilyn arvioidaan höyrystävän planeettaa niin voimakkaasti, että siitä irtoava kaasu ja plasma saattavat muodostaa sille ulospäin tähdestä suuntautuvan komeettamaisen pyrstön. Ajan myötä planeetta saattaa höyrystyä kokonaan tai siitä saattaa jäädä jäljelle vain kiviydin.

Tutkimus planeetan ominaisuuksista ilmestyy tällä viikolla Nature-julkaisussa.

Aiheesta lisää Ohio State University (englanniksi)