Valkoisen kääpiötähden ympäriltä löytyi jättiläisplaneetta

VLT-kaukoputken avulla on saatu ensimmäiset todisteet jättiläisplaneetasta valkoisen kääpiötähden ympärillä. Löytö antaa viitteen siitä, miltä aurinkokuntamme saattaa näyttää kaukana tulevaisuudessa.

Tutkijat ovat löytäneet valkoisen kääpiötähden ympäriltä eriskummallisen kaasukiekon. Kiekosta on havaittu vedyn lisäksi muun muassa happea ja rikkiä.

“Muutaman viikon ankaran miettimisen jälkeen ymmärsimme, että ainoa tapa sellaisen kiekon synnyttämiseen on jättiläisplaneetasta haihtuva aine”, toteaa Matthias Schreiber Chilen Valparaison yliopistosta.

Vedyn, hapen ja rikin havaitut määrät ovat samanlaisia, mitä Neptunuksen ja Uranuksen kaltaisten jäisten planeettojen kaasukehien syvyyksistä on havaittu.

Jos tämänkaltainen planeetta kiertäisi lähellä kuumaa valkoista kääpiötä, tähdestä tuleva äärimmäisen voimakas ultraviolettisäteily tuhoaisi kaasukehän uloimmat kerrokset. Osa kaasusta muodostaisi kiekon, joka lopulta putoaisi valkoiseen kääpiöön.

Juuri tämän tutkijat siis olettavat näkevänsä WDJ0914+1914-tähden ympärillä. Kyseessä on ensimmäinen jättiläisplaneetta, jonka on havaittu kiertävän valkoista kääpiötähteä.

Havainto erityisen kiehtova myös siksi, että oma Aurinkomme tulee muuttumaan valkoiseksi kääpiötähdeksi käytettyään kaiken polttoaineensa loppuun. Nyt tutkittu tähtijärjestelmä antaa vihjeen siitä, miltä oma aurinkokuntamme voi näyttää kaukana tulevaisuudessa.

Aiheesta lisää ESO