Uusi havaintomenetelmä paljasti kaukaisen eksoplaneetan myrskyt

Optista interferometriaa on ensimmäistä kertaa käytetty eksoplaneetan yksityiskohtien tutkimisessa. GRAVITY-laitteen havaintoihin tallentui vieraan planeetan rauta- ja silikaattipölyn täyttämä myrskyisä kaasukehä.

ESO:n GRAVITY-instrumentti on suorittanut ensimmäiset eksoplaneettahavaintonsa käyttäen näkyvän valon interferometriaa.

Tutkittu kohde oli 129 valovuoden päässä Maasta sijaitseva HR8799e.

Kyseinen planeetta on paljon massiivisempi kuin yksikään aurinkokuntamme planeetoista. Lisäksi se on ainoastaan 30 miljoonan vuoden ikäinen.

Interferometrian avulla tähtitieteilijät voivat yhdistää useita pieniä teleskooppeja yhdeksi suureksi superteleskoopiksi. HR8799e:stä tehdyt interferometriahavainnot osoittautuivat kymmenen kertaa aiempia mittauksia tarkemmiksi.

“Analyysimme osoittivat, että HR8799e:n kaasukehässä on paljon enemmän hiilimonoksidia kuin metaania. Tätä ei odotettu”, selittää Sylvestre Lacour Max Planck -instituutista.

“Voimme arvella tämän yllätyksellisen tuloksen johtuvan suurista pystysuorista kaasukehän virtauksista, jotka estävät hiilimonoksidia reagoimasta vedyn kanssa ja siten estävän metaanin syntymistä.”

Tutkimusryhmä havaitsi kaasukehän sisältävän myös rauta- ja silikaattipölyn pilviä. Kun tämä yhdistetään hiilimonoksidin suureen määrään, HR8799e:n kaasukehässä arvellaan riehuvan valtavia ja voimakkaita myrskyjä.

Optista interferometriaa aiotaan jatkossa käyttää useiden tunnettujen eksoplaneettojen ominaisuuksien selvittämiseen.

Aiheesta lisää ESO