Useimmat elinkelpoiset maailmat ehkä suurimmaksi osaksi veden peitossa

Tulevaisuuden avaruusmatkaajien kannattaa varustautua snorkkelein. Uuden tutkimuksen mukaan elinkelpoisten planeettojen pinta-alasta nimittäin yleensä yli 90 prosenttia on veden peitossa.

Emme vielä varsinaisesti tiedä, millaisia muut elinkelpoiset planeetat ovat.

Niin sanotun bayesiläisen tilastotieteen avulla Barcelonan yliopistossa työskentelevä Fergus Simpson pystyi kuitenkin päättelemään, että elinkelpoiset planeetat ovat keskimäärin kotiplaneettaamme vetisempiä.

“Vaihtoehto, jossa maapallolla on paljon vähemmän vettä kuin useimmilla muilla elinkelpoisilla planeetoilla, sopii simulaatiomme tuloksiin. Se voi selittää miksi eräät havaitut planeetat ovat hieman harvempia kuin mitä voisimme olettaa", Simpson näkee.

Simpsonin mukaan se, että maapallolla on enemmän paljasta maata kuin elinkelpoisilla planeetoilla yleensä, voi olla seurausta niin sanotusta antrooppisesta periaatteesta. Sen mukaan elämme harvinaisen planeetan pinnalla juuri siksi, että nämä harvinaiset ominaisuudet mahdollistivat älykkään elämän kehittymisen.

Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on merien peitossa. Kotimme onkin lähellä niin sanottua vesimaailmaa, jossa koko planeetta olisi yhden valtavan meren peitossa.

Vaikka vesimaailmoissa voi hyvinkin syntyä elämää, joidenkin tutkijoiden mukaan älykkyyden kehittyminen saattaa vaatia kuivalle maalle siirtymistä.

Aiheesta lisää RAS (englanniksi)