Tutkijat ehdottavat uutta eksoplaneettatyyppiä: kaasukehä heliumia

Linnunradassa saattaa olla useita planeettoja, joita ympäröi heliumista muodostuva kaasukehä. Kyseessä on kokonaan uudenlainen planeettojen luokka.

"Meillä ei ole yhtään tämän kaltaista planeettaa omassa aurinkokunnassamme", toteaa Renyu Hu Nasasta. "Mutta uskomme, että planeetat, joilla on heliumkaasukehä, voivat olla yleisiä muiden tähtien ympärillä.“

Omassa aurinkokunnassamme esimerkiksi Neptunuksen kaasukehän ylimmissä osissa on arvioitu olevan 80 prosenttia vetyä ja 19 prosenttia heliumia. Muista aurinkokunnista on puolestaan löydetty monia Neptunuksen kokoisia tai pienempiä planeettoja, jotka kiertävät lähellä emotähteään.

Hu ryhmineen laski, että näiden Neptunuksen kaltaisten planeettojen kaasukehän vety voi kuumuuden takia karata avaruuteen. Prosessi on hidas, mutta lopulta se saattaa johtaa pääosin heliumista muodostuvaan kaasukehään.

Kuumilla Neptunuksilla uskotaan olevan kivinen tai nestemäinen ydin. Jos niiden kaasukehä tosiaan muodostuu pääasiassa heliumista, ne luultavasti ovat väriltään valkoisia tai harmaita.

"Planeetat ovat niin uskomattoman erilaisia massojensa, kokojensa ja kiertoratojensa suhteen, että uskomme tämän monipuolisuuden ulottuvan myös eksoplaneettojen kaasukehiin", näkee Sara Seager Massachusettsin teknologisesta instituutista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)