Tulivuoret saattavat laajentaa eksoplaneettojen elämänvyöhykettä

Vulkaanisen toiminnan kaasukehään syöttämä vety voi lämmittää planeettoja niin, että elämä on mahdollista kauempanakin emotähdestä. Runsas vety edesauttaa myös elämän merkkien havaitsemista teleskoopeilla.

"Mistä luulimme löytävämme vain jäisiä autiomaita, vulkaanisen vedyn ja kaasukehän lämpenemisen ansiosta on mahdollista, että planeetan pinnalla on elämää", sanoo Lisa Kaltenegger Cornellin yliopiston Carl Sagan -instituutista.

Kalteneggerin ja kollegoiden tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että yhdessä veden ja hiilidoksidin kanssa runsas vulkaaninen vety voi laajentaa vieraiden aurinkokuntien elämänvyöhykettä 30–60 prosenttia kauemmas tähdestä.

"Vulkaanisesta vedystä saadaan mukava kunnon lämmitysvaikutus, joka pysyy yllä niin kauan kuin tulivuoret ovat riittävän tehokkaita", sanoo Cornellin Ramses Ramirez.

Kevyenä kaasuna vety laajentaa kaasukehää ja auttaa näin myös elämän merkkien löytämisessä planeetoilta. "Se vahvistaa signaalia ja tekee helpommaksi selvittää kaasukehän koostumus verrattuna planeettoihin ilman vetyä", sanoo Ramirez.

Oman aurinkokuntamme elämälle suotuisa alue päättyy 1,67 kertaa niin kaukana kuin Maa on Auringosta. Tutkijoiden mukaan tulivuorivedyn höystämänä tämä alue voisi ulottua 2,4 kertaa Maata kauemmaksi eli asteroidivyöhykkeen tienoille saakka.

Aiheesta lisää Cornellin yliopisto (englanniksi)