TRAPPIST-1 on paljon aurinkokuntaa vanhempi

TRAPPIST-1-planeettajärjestelmä on ehkä paras paikka etsiä vierasta elämää tällä hetkellä. Jos elämää esiintyy siellä, se on uuden tutkimuksen perusteella paljon omaamme vanhempaa.

Tämän vuoden alkupuolella löytynyt TRAPPIST-1-järjestelmä on hämmästyttänyt tutkijoita kivisten planeettojensa lukumäärällä. Pientä kääpiötähteä kiertää jopa seitsemän planeettaa, jotka kaikki ovat maapallon kokoisia tai hieman pienempiä.

Osa planeetoista on myös sopivalla etäisyydellä emotähdestään, jotta niiden pinnalla voi olla nestemäistä vettä ja siten ehkä myös elämää.

Yksi suurimmista hankaluuksista planeettojen olosuhteiden mallintamisessa on ollut se, ettemme ole tienneet niiden ikää. Siksi ei ole ollut varmaa edes se, onko kyseessä esimerkiksi aivan nuori planeettakunta, jonka planeetat eivät ole vielä asettuneet vakaille radoille.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan TRAPPIST-1-tähti on 5,4-9,8 miljardin vuoden ikäinen. Näin ollen se saattaa olla jopa kaksi kertaa omaa aurinkokuntaamme vanhempi. Oma planeettakuntamme muodostui noin 4,5 miljardia vuotta sitten.

Ei ole täyttä varmuutta mitä korkeasta iästä seuraa planeettojen elinkelpoisuuden kannalta. Toisaalta vanhat tähdet purkautuvat harvemmin, joka on positiivinen asia elämän kannalta.

Toisessa vaakakupissa on, että planeetat ovat joutuneet kestämään ankaraa säteilyä miljardien vuosien ajan, joten niiden mahdolliset meret ja kaasukehät ovat saattaneet kadota avaruuteen.

"Jos näillä planeetoilla on elämää, olettaisin sen olevan sitkeää, koska se on selviytynyt mahdollisesti julmista olosuhteista miljardien vuosien ajan", Adam Burgasser Kalifornian yliopistosta arvioi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)