Taiteilijan näkemys Janssen-planeetasta. Kuva ESA / Hubble, M. Kornmesser

Timanttiplaneetan kaasukehän koostumus selvisi - viitteitä hiilestä

Tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaan onnistuneet analysoimaan supermaapallon kaasukehää.

Tulosten perusteella Janssen-planeetan kaasukehä koostuu lähinnä vedystä ja heliumista. Se on myös erittäin kuiva, sillä vedestä ei havaittu merkkiäkään.

Supermaapallot ovat maapalloa kookkaampia planeettoja, mutta pienempiä kuin suuret kaasuplaneetat. Tavallisesti supermaapallot ovat Maan tapaan kivisiä.

Nyt tutkittu Janssen-planeetta on kuitenkin poikkeus, sillä mallinnusten mukaan jopa kolmannes sen massasta saattaa olla hiiltä. Suuren paineen ja lämpötilan takia hiili on todennäköisesti suurelta osalta muuttunut timantiksi.

Havaintoaineisto sisältää myös viitteitä vetysyanidista eli sinihaposta. Tulos on jännittävä, sillä vetysyanidi viittaa hiilitä runsaasti sisältävään kaasukehään.

“Jos vetysyanidin ja muiden molekyylien olemassaolo varmistuu tulevina vuosina, se tukisi teoriaa, että planeetta todellakin on hiilipitoinen ja erittäin eksoottinen paikka", toteaa Jonathan Tennyson UCL-yliopistosta. "Vetysyanidi tosin on erittäin myrkyllistä, joten se ei ehkä ole planeetta, jolla haluaisin elää."

Aiheesta lisää Hubblen sivuilla (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto