Tekoäly löysi kaksi uutta eksoplaneettaa Kepler-teleskoopin datasta

Algoritmi pystyy käymään havaintoainestoa läpi perinteisiä menetelmiä tehokkaammin. Tekoälyn uskotaan jatkossa löytävän enemmänkin eksoja.

Teksasin yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä Googlen kanssa luoneet algoritmin, joka seuloo eksoplaneettoja etsineen Kepler-aluksen aineistoa. Tarkoituksena on löytää vieraista planeetoista kertovia signaaleja, jotka ovat saattaneet jäädä huomaamatta perinteisillä etsintämenetelmillä.

Tekoälyä kokeiltiin Keplerin varsinaisen tiedeohjelman jälkeisen K2-nimisen havaintojakson aineistoon.

"K2-data on haastavampaa käsitellä, koska avaruusalus pyörii ympäri koko ajan", sanoo Andrew Vanderburg Teksasin yliopistosta. Syynä pyörimiseen oli alukseen tullut mekaaninen ongelma.

Etsintä tuotti kuitenkin tulosta, kun datasta paljastui kaksi uutta planeettaa. Niiden olemassaolo vahvistettiin Arizonasta ja Havaijilta tehdyillä kaukoputkihavainnoilla.

1 300 ja 1 230 valovuoden päässä olevat planeetat ovat kooltaan hiukan Maata suurempia.

"Ne ovat erittäin lähellä isäntätähtiään, niillä on lyhyet rataperiodit ja ne ovat kuumia", sanoo Anne Dattilo Teksasin yliopistosta.

Dattilon mukaan tekoälymenetelmä datassa piilottelevien planeettojen paljastamiseksi näyttää lupaavalta. Sitä voidaan käyttää K2-aineiston koko 300 000 tähden analysointiin.

Kepler-teleskooppi on löytänyt jo tuhansia eksoplaneettoja havaitsemiensa tähtien ympäriltä. Se teki havaintoja yhdeksän vuoden ajan syksyyn 2018 saakka, jolloin Nasa julisti sen käytön päättyneeksi.

Aiheesta lisää Teksasin yliopisto (englanniksi)