Tähtitieteilijät saattoivat vahingossa valokuvata kasvuiässä olevan super-jupiterin

Hollantilaiset tähtitieteilijät ovat löytäneet suhteellisen pienen kohteen kiertämässä kaksoistähteä. Tutkijat epäilevät, että kyse on poikkeuksellisen nuoresta planeetasta.

CS Cha -nimisen kaksoistähden vierestä on paljastunut pieni kiertolainen. Kaksoistähti on vain 2–3 miljoonan vuoden ikäinen, joten nyt löytyneen kohteen arvellaan olevan yhtä nuori.

Sama kohde näkyy myös 11 vuotta vanhoissa VLT-teleskoopin kuvissa ja 19 vuotta sitten otetuissa Hubble-avaruusteleskoopin tallenteissa. Tämä todistaa, että kyseessä tosiaan on kaksoistähteä kiertävästä kohteesta eikä vain sattumalta samalla suunnalla olevasta kappaleesta.

"Jännittävintä on, että kumppanista tuleva valo on erittäin polarisoitunut", toteaa Christian Ginski Leidenin yliopistosta. Polarisaatio tarkoittaa valoaaltojen värähtelyn suuntautumista tietyllä tavalla satunnaisuuden sijaan. 

Ginskin mukaan havaittu polarisaatio viittaa siihen, että kohteella on oma pölykiekko ympärillään.

"Kyseessä voi olla ruskea kääpiö tai myös kasvuikäinen super-jupiter. Perinteiset planeettojen syntyteoriat eivät pysty auttamaan meitä tässä asiassa", Ginski selittää.

Kaksoistähti ja sen pieni kumppani sijaitsevat tähtien syntyalueella, joka on noin kuudensadan valovuoden päässä maapallolta.

Aiheesta lisää astronomie (englanniksi)