Suuret kuut ovat galaksissamme yleisiä

Monella vieraan aurinkokunnan planeetalla on Ganymedeksen kokoinen kuu kiertolaisenaan. Tähän viittaa tuore tutkimus, joka perustuu Nasan Kepler-teleskoopin havaintoihin.

Tähtitieteilijät ovat löytäneet jo tuhansia kaukaisia planeettoja, mutta kuiden havaitseminen vieraista aurinkokunnista on tähän asti osoittautunut liian haasteelliseksi tehtäväksi.

Saksalaisessa Data-analyysin instituutissa työskentelevä Michael Hippke on tehnyt alustavan analyysin 4 000 Kepler-teleskoopin havaitsemalle planeetalle. Tulosten perusteella erittäin lähellä emotähtiään kiertävillä planeetoilla on usein Ganymedeksen kokoinen kiertolainen.

Ganymedes on aurinkokunnan suurin kuu, ja se kiertää Jupiteria. Tuore tulos on iloinen uutinen astrobiologeille, sillä tämän kokoiset kuut voisivat olla hyviä paikkoja elämälle.

Hippken käyttämä matemaattinen menetelmä ei varsinaisesti todista kuiden olemassaoloa. Analyysi kuitenkin nostaa esiin planeettoja, joilla todennäköisesti on kuu kiertoradallaan. Näin tutkijat voivat keskittää vähäiset resurssinsa kiinnostavimpiin tapauksiin. Esimerkiksi analyysin antamaa potentiaalisinta kohdetta eli Kepler 264b:tä on tähän mennessä ehditty tuskin edes tutkia. (Jäisten kuiden elinkelpoisuudesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 4 tai 5/2015).