Supermassiivisten mustien aukkojen ainekiekoissa saattaa syntyä eksoplaneettoja

Uusi tutkimus spekuloi planeettojen muodostumisella supermassiivista mustaa aukkoa kiertävässä ainekiekossa. Ajatuksella on leikitelty esimerkiksi Interstellar-elokuvassa.

"Oikeissa olosuhteissa planeettoja voi muodostua jopa ankarassa ympäristössä, kuten mustan aukon ympärillä", sanoo Keiichi Wada Kagoshiman yliopistosta.

Galaksien keskustoissa sijaitsevat supermassiiviset mustat aukot ovat massoiltaan yleensä miljoonista jopa miljardeihin Auringon massoihin. Niitä kiertävät ainekiekot voivat sisältää ainetta jopa satatuhatta kertaa enemmän kuin Aurinko.

Mustan aukon kertymäkiekon viileässä osassa pölyjyväset, joissa on jäätä ytimessään, kiinnittyvät toisiinsa ja kasvavat suuremmiksi.

Ainekiekko on niin paksu ja tiheä, että mustasta aukosta tulevan erittäin voimakkaan säteilyn arvioidaan vaimenevan näissä osissa. Planeettoja saattaisi ehtiä syntyä noin sadassa miljoonassa vuodessa.

"Laskelmiemme mukaan kymmeniätuhansia noin kymmenen Maan massaisia planeettoja voi muodostua kymmenen valovuoden etäisyydellä mustasta aukosta", selittää Eiichiro Kokubo Japanin kansallisesta observatoriosta.

Toistaiseksi meillä ei ole havaintovälineitä, joilla tällaisia planeettoja pystyttäisiin löytämään. Useimmat tähtiä kiertävien eksoplaneettojen havaintomenetelmistä eivät tällaisten kohteiden löytämiseen sovellu.

Aiheesta lisää NAOJ (englanniksi)