Uusi näkemys supermaapallosta. Planeetalla on maapalloa hieman suurempi kivinen ydin. Sitä ympäröi metaanista, vedestä ja vedystä koostuva kaasukehä sekä laaja vedystä koostuva kuori. Kuva H. Lammer

Supermaapallot saattavatkin olla mini-Neptunuksia

Muiden tähtien ympäriltä tunnetaan lukuisia maapalloa suurempia kiviplaneettoja eli niin sanottuja supermaapalloja. Niiden on tähän asti ajateltu olevan melko paljon maapallon kaltaisia. Uuden eurooppalaisen tutkimuksen mukaan supermaapallot saattavat kuitenkin muistuttaa enemmän Neptunusta kuin omaa planeettaamme.

Supermaapallojen ympärillä tiedetään alkujaan olleen runsaasti vetykaasua. On kuitenkin ollut avoin kysymys, menettävätkö supermaapallot myöhemmin vetykaasuvaippansa kehittyen enemmän maankaltaisiksi.

"Tuloksemme viittaavat siihen, että vaikka näiden planeettojen kaasukehästä karkaa ainetta suurella nopeudella, useat supermaapallot eivät pääse eroon vetypitoisista kaasukehistään toisin kuin kevyemmät maankaltaiset planeetat", toteaa tutkimusta johtanut Helmut Lammer Itävallan Avaruustutkimusinstituutista.

Jos tulos on oikea, vieraiden tähtien niin sanotuilla elämänvyöhykkeillä sijaitsevat supermaapallot eivät olekaan niin elinkelpoisia kuin tähän asti on luultu. Tulokset julkaistaan Royal Astronomical Societyn lehdessä.

Aiheesta lisää RAS (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto