Proxima b:n ilmasto saattaa olla tarpeeksi leppeä elämälle

Tähtitieteilijät ovat tehneet mallinnuksen Proxima b -planeetan mahdollisesta kaasukehästä. Kyseessä on meitä lähimpänä sijaitseva vieraan aurinkokunnan planeetta.

Proxima b löytyi viime vuonna ja sen on arvioitu olevan elämän esiintymisen kannalta kohtuullisen lupaava kohde. Alustavien tietojen perusteella planeetta on suunnilleen maapallon kokoinen kiviplaneetta, jonka pinnalla saattaa lainehtia vettä.

Elinkelpoisuudella on kuitenkin monia edellytyksiä, muun muassa sopiva kaasukehä.

Kunnollisten havaintojen vielä puuttuessa tutkijat mallinsivat, miten Proxima b -planeetta käyttäytyisi, jos sillä olisi kotiplaneettamme ilmakehä ympärillään. Ryhmä tutki myös miten yksinkertaisempi, pääosin typestä koostuva kaasukehä toimisi.

"Yksi tärkeimmistä asioista, joka erottaa tämän planeetan Maasta, on se että emotähden valo on enimmäkseen lähi-infrapunan alueella. Nämä valon taajuudet vuorovaikuttavat paljon voimakkaammin kaasukehässä vesihöyryn ja hiilidioksidin kanssa. Tämä vaikuttaa mallinnuksen tuottamaan ilmastoon", toteaa James Manners Exeter-yliopistosta

Tulosten perusteella Proxima b voisi erilaisuudestaan huolimatta olla elinkelpoinen ja pystyisi säilyttämään yllättävän vakaan ilmaston.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että tarvitaan vielä paljon työtä ennen kuin voidaan sanoa, onko planeetta todellakin elinkelpoinen tai onko siellä jopa jo elämää. Läheisyytensä ansiosta Proxima b on todennäköisesti ensimmäisiä kohteita, kun alamme tulevaisuudessa lähettää luotaimia muihin tähtijärjestelmiin.

Aiheesta lisää Exeter (englanniksi)