Läheisestä aurinkokunnasta löytyi kolme kiinnostavaa planeettaa

TESS-teleskooppi on löytänyt kolme uutta planeettaa suhteellisen lähellä meitä sijaitsevasta tähtijärjestelmästä. Löytöjen toivotaan paljastavan, miksi joistain planeetoista tulee pieniä ja kivisiä, kun taas toiset kasvavat jättiläisiksi.

Vain 73 valovuoden päästä maapallolta on löytynyt kolme planeettaa. Hieman yllättäen kaikki kolme planeettaa ovat melko saman kokoisia.

Omassa aurinkokunnassamme planeetat ovat selvästi jakautuneet pieniin kiviplaneettoihin ja suuriin jättiläisplaneettoihin. Aurinkokunnan pienin jättiläisplaneetta on Neptunus, joka on yli 17 kertaa massiivisempi kuin suurin kiviplaneetta eli maapallo.

Tutkijat toivovat, että nyt löytynyt planeettakunta auttaa tämän jaon syiden selvittämisessä. Järjestelmän kaikki kolme planeettaa ovat massaltaan Maan ja Neptunuksen välistä. Ne ovat siis tietyssä mielessä planeettojen kehityksen puuttuvia linkkejä.

Planeettakunta saattaa paljastaa, poikkeaako kiviplaneettojen ja Neptunuksen kaltaisten jäisten maailmojen kehitys toisistaan vai muodostuvatko ne samalla tavalla.

"On paljon pieniä palapelin palasia, joita voimme ratkaista tämän järjestelmän avulla", toteaa Maximilian Günther MIT-tutkimuskeskuksesta.

Planeetat löytyivät Nasan TESS-teleskoopilla. Tutkijat arvelevat, että TOI-270-tähden ympäriltä saattaa löytyä vielä lisää planeettoja.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)