Läheiseltä tähdeltä löydettiin kaksi Maan kokoluokan planeettaa

Kaksi maapallon kokoista planeettaa on havaittu kiertävän punaista kääpiötähteä 12,5 valovuoden päässä meistä. Planeetat sijaitsevan tähden elämänvyöhykkeellä.

Tähti, jolta planeetat löytyivät, on nimeltään Teegardenin tähti. Kyseessä on punainen kääpiö, joka meitä läheisestä sijainnista huolimatta löydettiin sen himmeyden vuoksi vasta vuonna 2003.

Kahta hiukan maapalloa suurempaa planeettaa ei havaittu suoraan. Niiden olemassaolo todettiin niiden keskustähteensä aiheuttaman huojunnan perustella.

Normaalisti planeettojen havaitsemista punaisilta kääpiöiltä haittaa niiden purkausaktiivisuus, mutta Teegardenin tähti on tutkijoiden mukaan tässä suhteessa kummallisen rauhallinen tähti.

Teegardenin tähdeltä oli epäilty planeettaa jo vuonna 2012, mutta data oli tuolloin vielä riittämätöntä. Nyt tutkijat julistivat planeettalöydöt kolmen vuoden havaintojen päätteeksi. He uskovat löytöjen kestävän jatkohavainnot

"Mittausten määrä on niin suuri ja tähti käyttäytyy niin siivosti, että vaihtoehtoisille selityksille on hyvin vähän sijaa", sanoo Ignasi Ribas Katalonian avaruustutkimusinstituutista.

Planeetat sijaitsevat tähdestään etäisyydellä, joka mahdollistaa nestemäisen veden esiintymisen. Siksi ne ovat potentiaalisia kohteita elämän merkkien etsimiseen.

Elämän kannalta hyväksi on myös Teegardenin tähden 8 miljardin vuoden ikä. Se tarkoittaa, että elämällä on ollut aikaa kehittyä planeetoilla. Oman Aurinkomme ikä on 4,6 miljardia vuotta.

Aiheesta lisää Katalonian avaruustutkimusinstituutti (englanniksi)