Kuuman eksoplaneetan kaasukehässä havaittiin rautaa ja titaania

Astronomit ennustivat teoreettisesti, että erittäin kuuman eksoplaneetan kaasukehästä pitäisi olla mahdollista havaita rautaa. Heidän yllätyksekseen sieltä löytyi myös titaania.

Ultra-kuuma jupiter KELT-9b löydettiin viime vuonna. Meistä 650 valovuoden päässä oleva planeetta kiertää niin lähellä tähteään, että sen pinta on yli 4 000 asteen lämpötilassa.

Tähtitieteilijät tekivät simulaation, jonka perusteella useimmat planeetan kaasukehän molekyyleistä olisivat hajonneet atomaariseen muotoon kuumuuden seurauksena. Tämän vuoksi näytti mahdolliselta, että KELT-9b:n kaasukehästä voisi havaita rautaa.

Tutkijat valjastivat planeetan kaasukehän havainnointiin HARPS-North-spektrografin, joka oli kiinnitetty Kanariansaarilla sijaitsevaan italialaiseen kaukoputkeen. Kun planeetta kulki tähden editse, spektrografi kuvasi planeetan kaasukehän läpi matkannutta valoa.

Kaasukehän spektristä löytyi odotetusti vahva rautahöyrystä kertova signaali.

"Koska käytössä oli teoreettinen ennuste, se oli kuin olisi seurannut aarrekarttaa", sanoo Jens Hoeijmakers Geneven ja Bernin yliopistosta.

Kun tutkijat kaivautuivat syvemmälle dataan, he löysivät vielä jotain: höyrystynyttä titaania. Kylmemmillä planeetoilla nämä aineet ovat vaikeammin todettavissa, koska ne ovat luultavasti piiloutuneet kaasumaisiin oksideihin tai pölyyn.

"Tämä planeetta on ainutlaatuinen laboratorio, jolla voi analysoida kaasukehien kehitystä äärimmäisen voimakkaassa tähden säteilyssä", sanoo David Ehrenreich Geneven yliopistosta.

Aiheesta lisää Geneven yliopisto (englanniksi)