Kaksi Tau Ceti -tähden planeetoista löytyi

Hertfordshiren yliopistossa työskentelevä Mikko Tuomi havaitsi viisi vuotta sitten viitteitä Tau Ceti -tähteä kiertävistä kiviplaneetoista. Nyt kaksi näistä planeetoista on saanut lisätukea.

"Vaikka miten katsomme tähteä, sitä näyttää kiertävän ainakin neljä kivistä planeettaa", Tuomi iloitsee.

Näistä kaksi on Tuomen jo aiemmin esille tuomia planeettakandidaatteja ja kaksi täysin uusia kohteita. 

Tau Ceti on Aurinkoa muistuttava tähti ja se sijaitsee vain 12 valovuoden päässä maapallolta. Se on ollut jo pitkään tähtitieteilijöiden erityisen mielenkiinnon kohteena ja siltä on etsitty planeettoja jo kolmenkymmenen vuoden ajan.

Mitään viitteitä planeettojen olemassaolosta ei kuitenkaan löytynyt ennen vuotta 2012. Silloin Tuomen kehittämät tietokonealgoritmit arvioivat, että Tau Cetiä saattaa kiertää viisi kiviplaneettaa.

Teleskooppihavaintoja analysoivat menetelmät olivat tuolloin vielä liian epätarkkoja, jotta tietokone-ennuste olisi kyetty varmistamaan tai kumoamaan.

Sittemmin tutkijat ovat tehneet suuren työn kehittääkseen mittausmenetelmänsä herkkyyttä – selvästi erinomaisin tuloksin.

Erityisen kiinnostavaa on se, että molemmat ennustetuista ja nyt varmistuneista planeetoista voivat sijaintinsa ja kokonsa puolesta olla elinkelpoisia. Ne tosin saattavat olla aktiivisen asteroidi- ja komeettapommituksen kohteita, joten elämä ei niissä välttämättä olisi helppoa.

Uutinen perustuu Hertfordshiren yliopiston lehdistötiedotteeseen. Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 6 tai 7/2017.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)

Uutista on päivitetty 11.8. ja poistettu viittaus ennusteeseen.