Historiallista - muodostumassa oleva planeetta kuvattiin

Euroopan eteläisen observatorion VLT-teleskooppi on saanut ensimmäisen varman kuvan vastasyntyneestä planeetasta. Kuvan kohde PDS 70b on kaasuplaneetta noin 370 valovuoden päässä.

Kuvattu planeetta kiertää kääpiötähteä noin kolmen miljardin kilometrin etäisyydellä eli karkeasti Uranus–Aurinko-etäisyydellä. Arvion mukaan muodostumassa oleva planeetta on massaltaan muutamia kertoja Jupiteria suurempi.

"Nuoria tähtiä ympäröivät ainekiekot ovat planeettojen syntypaikkoja, mutta tähän mennessä vain muutamista havainnoista on löydetty viitteitä vauvaikäisistä planeetoista kiekkojen sisällä", selittää löytötiimiä johtanut Miriam Keppler. "Suurin osa sellaisista planeettakandidaateista on ollut vain kiekon yksityiskohtia."

Kuvan ottaminen onnistui VLT-teleskoopin SPHERE-instrumentilla, joka on kehitetty eksoplaneettojen kuvaukseen. Instrumentti kuvasi planeettaa eri aallonpituuksilla. Spektrin perusteella tutkijat päättelevät kaasukehässä olevan pilviä.

Tähden valoa on vähennetty kuvassa, jotta heikko eksoplaneetta erottuu. Kuva paljastaa myös ainerenkaan selvästi planeettaa kauempana tähdestä.

Planeetta-alkion pintakerros on noin tuhannen celsiusasteen lämpötilassa. Hehku on tarpeeksi voimakas planeetan erottumiseksi infrapunavalossa.

"Tulokset antavat meille uuden ikkunan monimutkaisiin ja heikosti ymmärrettyihin planeettakehityksen alkuvaiheisiin", kuvailee André Müller toisesta planeettaa tutkineesta tiimistä. "Tarvitsimme tarkasteltavaksemme planeetan nuoren tähden ainekiekossa ymmärtääksemme planeetan muodostumiseen liittyviä prosesseja."

Aiheesta lisää ESO (englanniksi)