Historiallinen planeettalöytö - Alfa Kentaurilla on laavaplaneetta

Tähtitieteilijät ovat tehneet historiallisen havainnon. Meitä lähimmältä tähtijärjestelmältä Alfa Kentaurilta on löytynyt noin maapallon massainen planeetta.

Löydetty planeetta sijaitsee siis vain noin neljän valovuoden päässä maapallolta. Tulos julkaistaan tänään Nature-lehdessä.

Planeetta kiertää erittäin lähellä emotähteään ja on siksi liian kuuma elämälle. Todennäköisesti kyseessä on laavaplaneetta. Löytö antaa kuitenkin toivoa siitä, että järjestelmässä voi olla myös muita, elämälle mahdollisesti suotuisampia kiviplaneettoja.

Alfa Kentauri on kolmoistähtijärjestelmä, jossa Auringon kaltaiset tähdet Alfa Kentauri A ja B kiertävät toisiaan lähietäisyydellä. Näitä puolestaan kiertää paljon etäämpänä himmeä Proxima Kentauri -tähti. Nyt löydetty planeetta löydettiin Alfa Kentauri B -tähden ympäriltä. Havainto tehtiin ESOn Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion 3,6-metrisen teleskoopin HARPS-spektrografin avulla.

Kyseessä on samalla myös kevein koskaan havaittu Auringon kaltaista tähteä kiertävä eksoplaneetta (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2012).