Etäällä emotähdestä eksoneptunukset ovat yleisimpiä planeettoja

Uusi tutkimus ennustaa Neptunuksen kokoluokan planeettojen olevan yleisin planeettatyyppi kaukana emotähdistä.

Arvion mukaan kaukana tähdestä kiertävä Neptunuksen massainen planeetta on noin 10 kertaa yleisempi kuin Jupiterin massainen planeetta Jupiterin kiertoetäisyyttä vastaavalla etäisyydellä.

Tulos perustuu niin kutsutun mikrolinssi-ilmiön avulla havaittujen eksoplaneettojen tilastojen vertaamiseen muihin eksolöytöihin.

Mikrolinssimenetelmässä emotähden valo voimistuu, kun eksoplaneetta kulkee sen ja maapallon välistä ja planeetan painovoima suuntaa valoa linssin tavoin meitä kohden.

"Jäätymisrajan ulkopuolella aineet, jotka olivat kaasuja lähempänä, jähmettyvät kiinteiksi kappaleiksi, mikä nostaa planeettojen muodostumiseen saavilla olevan aineen määrää", kuvailee  Daisuke Suzuki Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

"Uskomme, että planeettojen muodostuminen on siellä tehokkainta ja se on myös etäisyys, jolla mikrolinssi-menetelmä on kaikista tarkimmillaan." 

Mikrolinssimenetelmä mahdollistaa planeettojen havaitsemisen jopa satoja kertoja kauempaa kuin tavanomaisilla etsintämenetelmillä. Toisaalta sillä on löydetty vasta vähän yli 50 eksoplaneettaa. Kaiken kaikkiaan planeettoja tähtien ympäriltä on löydetty jo tuhansia.

Julkaistu kuvaaja näyttää, miten mikrolinssimenetelmällä löydetyt kohteet sijaitsevat massansa ja emotähden kiertoetäisyytensä puolesta. Erot ovat selviä verrattaessa muilla menetelmillä löydettyihin eksoplaneettoihin.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)