Erikoinen ilmiö - eksoplaneetan tuulet puhaltavat "väärään" suuntaan

Kaukainen kuuma kaasueksoplaneetta on yllättänyt tutkijat. Sen kaasukehän tuulten suunta on havaintojen mukaan päinvastainen odotettuun nähden.

Tutkittu CoRoT-2b-planeetta kuuluu niin kutsuttujen kuumien jupiterien luokkaan, eli se on lähellä emotähteään kiertävä suuri kaasuplaneetta.

Tällaisen planeetan kuumin piste sijaitsee tyypillisesti keskellä planeetan päiväpuoliskoa. Planeettojen tuulet suuntautuvat mallien sekä tähänastisten havaintojen mukaan lännestä itään. Tästä syystä kuumin alue on keskustasta hieman idän suuntaan.

CoRoT-2b:n tapauksessa mitattu kuumin piste sijaitsee kuitenkin keskustasta länteen. Tulos viittaa vahvasti siihen, että tuulten täytyy suuntautua länteen päin. Havainnot tehtiin Nasan Spitzer-avaruusteleskoopilla.

Mahdollisia selitysvaihtoehtoja on esitetty kolme. Planeetta saattaa pyöriä akselinsa ympäri hitaammin kuin se kiertää tähteä, mikä voisi luoda tuulelle oudon suunnan. Toinen vaihtoehto olisi jonkinlainen vuorovaikutus planeetan magneettikentän kanssa. Kolmas mahdollisuus voisi olla tummuudeltaan erilainen pilvipeitto planeetan aamu- ja iltapuoliskoilla.

CoRoT-2b löydettiin vuonna 2007. Planeetta sijaitsee meistä noin 930 valovuoden etäisyydellä. Se on noin 1,4 kertaa Jupiterin kokoinen ja 3,3 kertaa sen massainen. Planeetta kiertää emotähteään alle kahden Maan vuorokauden kiertoajalla.

Aiheesta lisää McGill-yliopisto (englanniksi)