Eksoplaneetta GJ 504b näkyy kuvan oikeassa ylälaidassa. Emotähden valo on vähennetty kuvasta. Keltaisella on merkitty Neptunuksen radan koko. Kuva Nasa GSFC / NOAJ

Ennätyskevyt eksoplaneetta kuvattiin

Havaijilla sijaitsevalla Subaru-teleskoopilla on onnistuttu kuvaamaan kevein Auringon kaltaisen tähden ympäriltä suoraan havaittu eksoplaneetta. GJ 504b -nimen saanut planeetta ei silti ole hirveän pieni, sillä sen arvioidaan olevan massaltaan nelinkertainen Jupiteriin verrattuna.

Infrapuna-aallonpituuksilla otetussa kuvassa planeetan emotähden häikäisevä valo on pyritty vähentämään pois, mutta siitä on jäljellä säteittäinen kuvio

"Mikäli pystyisimme matkustamaan tälle jättiläisplaneetalle, näkisimme sen lämpöhehkun tumman purppuran sävyisenä", kuvailee löytötiimiin kuuluva Michael McElwain. "Infrapunakameramme paljastaa kuvan olevan paljon sinertävämpi kuin muissa tähän mennessä kuvatuissa planeetoissa. Tämä saattaa kertoa siitä, että sen kaasukehässä on niitä vähemmän pilviä."

Kuvattu eksoplaneetta sijaitsee neitsyen tähdistössä ja 57 valovuoden etäisyydellä meistä. Planeetta kiertää emotähteään noin 43,5-kertaisella Maa-Aurinko-etäisyydellä.

Planeetta on hyvin nuori ja sen muodostumisessa syntynyt lämpö mahdollistaa sen kuvaamisen. Pienemmät tai vanhemmat ja siksi jäähtyneemmät planeetat olisivat liian heikkovalovoimaisia, että niitä saataisiin nyky-instrumenteilla kuvattua.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto