Avaruudesta löytyi poikkeuksellisen kuuma jättiläisplaneetta

Tähtitieteilijät raportoivat havainneensa ensimmäistä kertaa eksoplaneetan, jonka kaasukehästä karkaa raskaita alkuaineita avaruuteen. Tutkittu kohde on niin sanottu kuuma Jupiter eli erittäin lähellä emotähteään kiertävä kaasujättiläinen.

Kuumatkin Jupiterin tyyppiset planeetat ovat tavallisesti sen verran viileitä, että raskaat alkuaineet tiivistyvät pilviksi niiden ulkokerroksissa. Siten esimerkiksi magnesium ja rauta pysyvät planeetan kaasukehässä.

Näin ei kuitenkaan ole nyt tutkitun WASP-121b:n tapauksessa. Planeetan ylemmän kaasukehän lämpötila on jopa 2 500 celsiusastetta.

"Raskaita alkuaineita on nähty aiemmin myös muissa kuumissa Jupitereissa, mutta vain alemmassa kaasukehässä", selittää David Sing Johns Hopkinsin yliopistosta.

"WASP-121b:n kohdalla näemme magnesium- ja rautakaasua niin kaukana planeetasta, etteivät ne ole enää painovoiman sitomia. Raskaat alkuaineet karkaavat osittain, koska planeetta on niin suuri ja paisunut, että sen painovoima on suhteellisen heikko", Sing kertoo.

Planeetta kiertää myös niin lähellä emotähteään, että tähden painovoiman uskotaan muokkanneen WASP-121b:n hieman amerikkalaisen jalkapallon muotoiseksi.

Aiheesta lisää Marylandin yliopisto (englanniksi)