Venukseen suunnitellaan luotaimia – rahoitus puuttuu vielä

Yhdysvaltalaistutkijat valmistelevat parhaillaan ehdotuksia uusista Venus-luotaimista. Yhtenä tärkeimmistä tiedetavoitteista pidetään Venuksen ja Maan erojen selittämistä.

"Venus on esimerkki verrokkitutkimukseen maapallon kanssa", selittää Sue Smrekar JPL:stä. "Uskomme molempien planeettojen aloittaneen samalla koostumuksella sekä samalla veden ja hiilidioksidin määrällä. Ne ovat kuitenkin kulkeneet täysin eri suuntiin."

Smrekar on yksi Venukseen suunniteltujen luotainten tekniikkaan erikoistuneista planeettatutkijoista. Hän on osallistunut planeetan kiertoradalle tarkoitetun VERITAS-luotaimen suunnitelmaan.

"Tiedämme hyvin vähän Venuksen pinnan koostumuksesta. Uskomme, että siellä on Maan tapaan mantereita, mutta meillä ei ole tarpeeksi tietoa tämän varmistamiseksi", sanoo Smrekar.

VERITAS-luotaimelle haettiin rahoitusta ja se pääsi viiden finalistin joukkoon jo vuonna 2015, mutta jäi lopullisissa valinnoissa vuonna 2017 ilman rahoitusta. Hankkeen suunnittelua kuitenkin jatketaan tulevia rahoitushakuja silmällä pitäen.

Havoc-suunnitelmassa kaasupalloja on mietitty yhtenä vaihtoehtona liikkuvalle luotaimelle jopa miehitettyihin lentoihin asti. Planeetan pinnalle 460 celsiusasteen lämpöön laskeutuvan luotaimen ei uskota voivan pysyä kauan toimintakykyisenä. Ilman elektroniikkaa toimivia luotaimiakin on esitetty.

Venäjältä on haettu ideoita tulevaisuuden luotaimiin. Myös konseptisuunnittelua kaasukehässä lentävästä kopterista on tehty.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)