Ultima Thulesta julkaistiin uusi tarkennettu kuva

New Horizons -luotaimen tammikuun alussa ohittamasta Kuiperin vyöhykkeen kappaleesta on julkaistu tähän mennessä tarkin kuva. Luotain otti kuvan 6 700 kilometrin etäisyydeltä vain 7 minuuttia ennen lähintä ohitusta.

Alkuperäisen kuvan erotuskyky on 135 metriä pikseliä kohden, mutta sitä on tarkennettu kuvankäsittelyllä. Ultima Thule on etäisin aurinkokunnan kappale, jonka luona ihmiskunnan luotain on vieraillut. 

"Tämä uusi kuva alkaa paljastaa eroavaisuuksia Ultima Thulen kahden osan geologisten ominaisuuksien välillä ja se tuo nähtäväksemme myös uusia arvoituksia", arvioi luotaimen päätutkija Alan Stern.

"Seuraavan kuukauden kuluessa saadaan parempia värillisiä sekä vieläkin tarkempia kuvia, joiden toivomme selvittävän monia avoimista kysymyksistä", hän jatkaa.

Kuvasta erottuu kappaleen pinnalla ja lähellä sen yön ja päivän rajaa useita kuoppia. Niistä suurimmat ovat 700 metrin levyisiä. Kuopat ovat mahdollisesti törmäyskraattereita tai pinnanalaisten romahdusten jälkiä.

Myös Ultima Thulen pienemmän osan pinnalla sijaitseva noin seitsemän kilometrin kokoinen kehämäinen pinnanmuoto vaikuttaa olevan rakenteeltaan kuoppa.

Tutkijat eivät osaa vielä antaa selitystä kappaleen molempien osien pinnalla oleville tummille alueille. Vaalein pinta puolestaan löytyy osat yhdistävän kaulan alueelta.

Luotain jatkaa havaintodatansa lähettämistä vielä lähes ensi vuoden loppuun asti, koska lähetysnopeus on melko pieni. New Horizons kiitää eteenpäin 50 700 kilometriä tunnissa ja signaalin matka luotaimesta maapallolle kestää kuusi tuntia ja yhdeksän minuuttia.

Aiheesta lisää JHUAPL (englanniksi)